Hoe hoog zet je de thermostaat met vloerverwarming?

Een optimale temperatuur voor vloerverwarming is van cruciaal belang. In de eerste plaats om van comfortabele warmte in huis te genieten. Ten tweede om de verwarmingskosten – en daarmee de maandelijkse energierekening – zo laag mogelijk te houden. Een veelgebruikte vuistregel is dat u ongeveer 7% op uw gasverbruik bespaart als u de thermostaat één graad lager instelt.

Houd de temperatuur zo constant mogelijk

Bij vloerverwarming moet de thermostaat anders worden ingesteld dan bij een cv-ketel met radiatoren. Vloerverwarming heeft meer tijd nodig om de ruimte op te warmen dan een radiatorsysteem dat via stralingswarmte de temperatuur omhoog brengt. De opwarmtijd van een vloer met vloerverwarming ligt gemiddeld tussen de 1 en 2 uur, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het type systeem. Eenmaal op temperatuur, kost het vrijwel geen energie om deze constant te houden. Bedenk daarom: houd de temperatuur zo constant mogelijk, met een miniem verschil tussen dag- en nachttemperatuur.

Thermostaat ’s ochtends op 20 °C

Iedereen neemt de temperatuur in zijn directe omgeving subjectief waar. De één heeft het snel koud, de ander heeft het snel warm. Het verschilt per persoon. Over het algemeen wordt de thermostaat bij vloerverwarming overdag ingesteld tussen de 18 °C en 21 °C. De meeste mensen kiezen ’s ochtends voor 20 °C als ideale basistemperatuur. Dat is een comfortabele warmte, aangezien vloerverwarming warmer aanvoelt dan radiatoren. Het warme water dat door de buizen van de vloerverwarming loopt, is tussen de 30 en 45 °C. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Zorg ervoor dat u de thermostaat zodanig instelt, dat de cv-ketel of warmtepomp één à twee uur vóór het dagelijkse opstaan start met verwarmen. De warmte blijft door een goede isolatie van de vloer perfect behouden. Zet de thermostaat op de nachttemperatuur, een uur voordat u naar bed gaat of ’s avonds de deur uitgaat.

Thermostaat ’s nachts op 18 °C

Vermijd bij vloerverwarming grote temperatuurschommelingen en hanteer een verschil van maximaal 2 °C. Het kost anders te veel energie om uw vloer ‘s ochtends weer warm te krijgen. Dus als u de thermostaat overdag op 20 °C heeft, zet u deze ’s nachts op 18 °C. Als u overdag 18 °C voldoende warm vindt, brengt u deze voor de nachtelijke uren terug naar 16 °C.  Door binnen dit temperatuurbereik te blijven, behoudt u een comfortabele temperatuur en houdt u uw verwarmingskosten laag.

Is het koud en vriest het? Of is uw woning minder goed geïsoleerd? Dan is het bij vloerverwarming verstandig om de temperatuur dag en nacht (vrijwel) constant te houden. Hier zijn meerdere redenen voor. Het kost anders veel energie om de temperatuur overdag weer op peil te brengen. U vermindert met een constante temperatuur tevens het risico op bevroren leidingen. Met een moderne, slimme thermostaat kunt u de temperatuur in kleine stapjes verlagen en verhogen. Hiermee voorkomt u grote temperatuurwisselingen en optimaliseert u het energieverbruik.

Thermostaat ’s avonds op 20 °C

Werkt u buiten de deur en is er overdag niemand thuis? Dan kunt u de thermostaat zo instellen dat de nachttemperatuur van 18 °C gehandhaafd blijft tot vlak voordat u aan het einde van de dag of begin van de avond thuiskomt. Aangezien het systeem met vloerverwarming langzaam opwarmt, is het zaak om de thermostaat één à twee uur voordat u thuis arriveert omhoog te doen naar 20 °C. Circa één uur voor het slapen gaan schakelt u weer over naar de nachttemperatuur. Hiermee bent u verzekerd van optimaal warmtecomfort tegen zo laag mogelijke energiekosten.

Thermostaat tijdens vakantie op 12 °C

Gaat u op vakantie, of bent u door werkzaamheden of andere activiteiten lange tijd afwezig? Dan kunt u de thermostaat met een gerust hart op 12 °C instellen, zeker als uw woning goed geïsoleerd is. Het adviesbereik ligt tussen de 12 °C en 15 °C voor minder goed geïsoleerde huizen. Deze temperatuur is bij winterse omstandigheden hoog genoeg om de leidingen tegen vrieskou te beschermen.

Met een slimme thermostaat of een thermostaat met eco-modus houdt u de temperatuur bij (lange) afwezigheid in voldoende mate constant laag. Houd er rekening mee dat het bij thuiskomst even kan duren voordat uw woning weer op de gewenste, aangename temperatuur is.

Samenvatting

Bij vloerverwarming is het aan te raden de temperatuur zo constant mogelijk te houden, met een maximaal verschil van 2 °C tussen dag- en nachttemperatuur. De meeste mensen kiezen voor 20 °C overdag en 18 °C ’s nachts. Op koude (winter)dagen is het verstandig om de thermostaat gedurende het etmaal zo min mogelijk te wisselen. Dit om onnodig energieverbruik en koude-problemen te voorkomen. Bij lange afwezigheid kan de thermostaat terug naar 12 °C tot 15 °C, afhankelijke van de mate van isolatie van uw woning. Met een juiste thermostaatinstelling verhoogt u uw wooncomfort en verlaagt u uw energielast.

Lees ook onze blog: Kan vloerverwarming op iedere cv-ketel?

Neem contact op voor
vrijblijvend advies