Vloerverwarming systemen combineren: ja of nee?

Bij het installeren van vloerverwarming is het essentieel om één systeem per ruimte te gebruiken. Verschillende combinaties kunnen problemen veroorzaken, vooral wanneer nieuwe aanbouwen worden toegevoegd. We onderzoeken de impact van verschillende systemen op de reactietijd en gevoelstemperatuur, en bieden een oplossing voor een consistente warmteverdeling door de hele woning.

Eén vloerverwarming systeem per ruimte

Vloerverwarming kan namelijk via diverse systemen worden aangelegd. Het combineren van verschillende vloerverwarming systemen is mogelijk, mits een combinatie van systemen niet in dezelfde ruimte wordt gebruikt. Meerdere vloerverwarming systemen in dezelfde ruimte kan namelijk problemen opleveren. Zo krijgen we bij Vloerverwarming Nederland vaak de vraag om in een bestaande ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer of keuken, vloerverwarming in de bestaande cementdekvloer te frezen. Dit levert geen problemen op, totdat de opdrachtgever besluit een aanbouw te laten bouwen waar de vloerverwarming op een net gebonden dient te worden.

Reactietijd van vloerverwarming

De tijd die de vloer nodig heeft om warm te worden wordt de reactietijd genoemd. De reactietijd van een gefreesde vloerverwarming bedraagt 30 tot 45 minuten. Vloerverwarming gebonden op een net heeft echter wel 1 tot 2 uur nodig om warm te worden. De reactietijd en de aanwezigheid van veel glas in de aanbouw zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur in de aanbouw, met name in de winter, een stuk lager zal zijn dan in de rest van de woning.

De oplossing

Door de aanbouw eerst te voorzien van een cementdekvloer en de vloerverwarming vervolgens in te frezen, is de gehele ruimte voorzien van hetzelfde vloerverwarming systeem, dezelfde reactietijd en dus ook dezelfde, behaaglijke gevoelstemperatuur.

Bij het installeren van vloerverwarming is het essentieel om één systeem per ruimte te gebruiken.

Neem contact op voor
vrijblijvend advies